Asmeninė Faberlic konsultanto svetainė | Oficiali Faberlic Konsultantų sveitainė www.faberlic.com
girl
Asmeninė Faberlic konsultanto svetainė | Oficiali Faberlic Konsultantų sveitainė www.faberlic.com

Parabenai Faberlic kosmetikoje

Parabenai – organinių junginių grupė, para-hidroksibenzoinės rūgšties esteriai. Naudojami kaip konservantai kosmetikos ir maisto pramonėje. Pasižymi antibakterinėmis ir priešgrybelinėmis savybėmis. Susidoroja beveik su visais mikrobais ir mikroskopiniais grybeliais. Užmuša netgi sporas. Jie visai netoksiški, nesukelia alerginių reakcijų ir nedirgina odos jei naudojama koncentracija neviršija koncentracijos leidžiamos nenuplaunamai kosmetikai, kuri yra lygi 1 proc. nuo produkto svorio. Ši koncentracija turi atsargumo koeficientą 100 proc. Šis toksikologijos terminas reiškia, jog reikia padidinti maksimalią 1 proc. koncentracijos dozę 100 kartų, kad butų užregistruota 50 proc. odos sudirginimo atvejų. Faberlic kosmetikoje parabenų kiekis svyruoja nuo 0,1 proc. iki 0,2 proc., priklausomai nuo produkto, t.y. 5 kartus mažiau nei leistina maksimali koncentracija. 

Žinia apie tai, kad parabenai yra kancerogenai, t.y. sukelia vėžį, pasirodė prieš keletą metų viename amerikiečių moksliniame leidinyje. Jų mokslininkai surado parabenus pieno liaukų augliuose esančiose vėžinėse ląstelėse. Ir paskubėjo su išvadomis, jog dezodorantai su parabenais sukelia krūtų vėžį. Po keleto mėnesių savo pareiškimą jie paneigė, nes tolimesni tyrimai parodė, jog ne parabenai sukelia vėžį, bet vėžinės ląstelės tiesiog kaupia parabenus. Kitaip sakant, parabenai kaupiasi jau pažeistose ląstelėse ir nėra vėžio atsiradimo priežastis, o tik indikacija. Bėda tame, kad žinią apie menamą žalą išgirdo daugelis, o apie paneigimą – tik labai nedaug žmonių. 

Pažymėtina, kad įvairūs benzoinės rūgšties junginiai gamtoje sutinkami ne taip jau retai. Tarkime, bruknių uogose jų daugiau nei Faberlic kremuose. Todėl vien tik vandeniu užpiltos bruknės puikiai laikosi be jokio terminio apdorojimo. Šių junginių taip yra ir ievos bei ąžuolo žievėje, aviečių, gervuogių, spanguolių, šermukšnio uogose, kadagio vaisiuose. Visi jie tradiciškai buvo naudojami kaip vaistiniai preparatai mūsų močiučių, o uogos taip pat ir maistui. 

MENAS IŠSAUGOTI
Konservantai kosmetikoje – neišvengiama blogybė, ar būtinybė? Dabar pats laikas konservuoti kompotus, uogienes, daržovių mišraines, kad vėliau, tylų žiemos vakarą galėtume pasimėgauti šiais skanėstais. Pasidavusi sezono nuotaikai aš uždariau agurkų stiklainį ir, tepdama rankas mano mėgstamu kremu „Obuolys ir granatas“ pasimėgavau vėstančiu, apverstu ant dangtelio, stiklainiu. Ir staiga pagalvojau: o juk kremo indelyje taip pat kažkokiu būdu išsaugotos maitinamosios, drėkinamosios, atstatančios medžiagos... Kaip ir dėl ko jos išsilaiko ir negenda?
IŠSAUGOTI IR NUKENKSMINTI
Dėl ko reikia konservuoti produktus? Tam, kad jie nesugestų. Juk, jeigu jų nekonservuosime, tai jie labai greitai pradės pelyti ir rūgti. Kitaip tariant, juose užsiveis ir pradės daugintis įvairūs mikroorganizmai. Ir tada, ką tik vitaminais turtinga daržovė ar baltymų ir fosforo šaltiniu buvusi žuvis taps tiesiog pavojingi gyvybei. Tą patį vaidmenį konservantai vaidina ir kosmetikoje – leidžia ilgesnį laiką kremuose išsaugoti visas naudingąsias medžiagas. Jeigu nebūtų konservantų, kremai ir kaukės „surūgtų“ per dvi – tris savaites. Netgi jei kremą nusipirksime ką tik pagamintą, per dvi savaites jo sunaudoti tiesiog nesugebėsime. Taigi kosmetika visiškai be konservantų gali būti tik namų gamybos ir tik vienkartinė – sutrynėme braškę, uždėjome ant veido – štai jums ir kosmetika be konservantų. O štai naujausius kosmetologijos pasiekimus, sudėtus į kremo indelį, reikia kažkokiu būdu išsaugoti. Kokiu?
SAIKO JAUSMAS
„Konservantai – tai iš esmės tie patys vaistai; kai jūs juos vartojate, svarbu dozė. Vienokia – gydo, kitokia – žaloja, - sako vyriausia Faberlic kosmetologė Rima Kornejeva, - todėl labai svarbu, kaip kosmetikos gamintojas parenka tą dozę“. Sąžiningi gamintojai gaišta laiką ir naudoja lėšas tam, kad surastų tą minimalų konservantų kiekį, kuris efektyviausiai išsaugotų kremo kompoziciją. Faberlic kosmetikoje konservantų kiekis sudaro mažiau nei 0,5 proc., todėl ir mūsų kremų naudojimo laikas tik 18 mėnesių, o ne trys metai, kaip daugelio kitų gamintojų kremų. Tam, kad nustatytumėme minimalų veiksmingą konservantų kiekį, kiekvienam mūsų produktui mes užsakome taip vadinamus „čelendžtestus“, aiškina Rima Kornejeva. Mūsų firmai jie atliekami specialiose mikrobiologijos laboratorijose: Mokslinio tyrimo institute „Medicina Truda“ prie Rusijos Federacijos Medicinos mokslų akademijos ir Mokslinio tyrimo centre „Bioin“. Abi laboratorijos aprūpintos šiuolaikine įranga, jose dirba aukščiausios kvalifikacijos specialistai ir jos turi licenzijas tokio pobūdžio tyrimams“. „Tokių tyrimų gamintojas gali ir nedaryti, - tęsia Rima Kornejeva. Įstatymai leidžia į kremus įdėti iki 3 proc. konservuojančių medžiagų – esant tokiai jų koncentracijai, gamintojas gali būti tikras, kad produktas nesuges ilgą laiką, bet tai sukels papildomą cheminę apkrovą odai. Mes stengiamės, kad ta apkrova būtų artima nuliui“.
KOKYBĖ
Na, su kiekiais viskas aišku. O kas būtent dedama į kremus ir kaukes, kad išsaugotumėme jų kokybę? Sąlyginai konservantai skirstomi į dvi grupes: tie kurie naudojami nuplaunamiems produktams (šampūnai, dušo geliai, muilas) ir tie, kurie naudojami nenuplaunamiems produktams (kremai, kaukės). Pirmieji, suprantama galėtų būti ir prastesnės kokybės – gamintojas menkai rizikuoja, nes, pavyzdžiui, konservantas, esantis šampūne, veikia odą neilgai. Antroje grupėje, skirtoje nenuplaunamiems produktams, naudotinos saugesnės, delikatesnės konservuojančios medžiagos. Aišku, pastarosios medžiagos sėkmingai gali būti naudojamos visose kosmetikos rūšyse, ką ir daro Faberlic. „Mes naudojame tik pačius brangiausius ir saugiausius konservantus visai savo produkcijai, - pabrėžia Rima Kornejeva, - netgi į dušo gelius dedame tik patikrintas ir gerai užsirekomendavusias medžiagas“.
KARTU EFEKTYVIAU
Dažnai išsaugantieji komponentai naudojami ne atskirai, bet mišinių pavidale ir dėl to gaunamos taip vadinamos sinergizmo ir sustiprinimo reakcijos. Tai daroma siekiant sumažinti bendrą konservantų kiekį kosmetikos produkte. Medžiagos mišiniui parenkamos taip, kad kiekviena iš jų tame derinyje veiktų efektyviausiai. Sudedamųjų dalių „kolektyvinė kūryba“ leidžia maksimaliai realizuoti kiekvienos iš jų potencialą ir tuo būdu gauti norimą efektą su mažesniu konservanto kiekiu. Pavyzdžiui, naudojant vien tik metilparabeną, naikinti mikrobus jis gali tik kai koncentracija viršija 1 proc., tuo tarpu mišinys iš trijų parabenų ne mažiau efektyvus jau nuo 0,1 proc. Konservantas į kremą įterpiamas gamybos proceso pabaigoje, kai produktas jau beveik paruoštas. Jeigu kosmetinę priemonę sudaro kelios frakcijos (skysčiai, aliejai), konservantas įterpiamas į kiekvieną atskirai.
ATSARGIAI, FORMALINAS!
Suprantama, kokybė kainuoja. Todėl daugelis gamintojų, taupydami lėšas, naudoja formaldehidą (formaliną). Tai šiuo metu pats pigiausias konservantas, galintis išsaugoti kosmetinę kompoziciją. Deja, formalinas koaguliuoja baltymus, oda tampa grubi, sudirgusi ir kosmetinė priemonė duoda daugiau žalos negu naudos. Saugokitės formalino!
BE KONSERVANTŲ!
Ir vis dėlto kiekvienai moteriai iškyla klausimas – o gal vis dėlto galima pagaminti kremą visai be konservantų? „Praktiškai – ne, - atsako Rima Kornejeva, - tam reikėtų absoliučiai sterilios gamybos ir, kas visiškai neįmanoma, - naudoti tokį kremą būtų galima irgi tik sterilioje aplinkoje. Dar galima iš kremo pašalinti vandenį ir panaudoti daugiau kaip 20 proc. spirito, bet toks kremas bus kenksmingas odai dėl didelio spirito kiekio ir tiesiog nemalonus dėl ypač didelio riebumo ir tankio“. Prieš keletą metų buvo manoma, kad alternatyva konservantams galėtų būti eteriniai aliejai. Deja, tokio kremo galiojimas tik 6 mėnesiai. Ir, kas svarbiausia – eteriniai aliejai labai dažnai sukelia alergines reakcijas. Šiuo metu pasaulinėje kosmetologijoje geriausiu laikomas būdas, kurį naudoja ir Faberlic – naudoti patikrintus ir saugius konservantus minimaliai būtinomis koncentracijomis! Tai visiškai saugu ir odai ir visam organizmui!
TIKSLUS DOZAVIMAS
Konservanto dozė nustatoma eksperimentiniu būdu, naudojant čelendžtestą. Bandymas vyksta taip: indelis su jau paruoštu kremu specialiai užkrečiamas mikrobais ir po to tas užkrėstas kremas talpinamas į termostatą, kuriame palaikoma palankiausia mikrobams daugintis 40-45C temperatūra. Po to į kremą įvairiomis dozėmis dedamas konservantas tam, kad apskaičiuotumėme tą minimalią dozę, nuo kurios žūsta maksimalus mikrobų kiekis.
ŽALIA ŠVIESA
Europos kosmetologų bendruomenės atstovai labai rimtai sureagavo į pasirodžiusius pranešimus apie galimą neigiamą parabenų poveikį žmonių sveikatai, kadangi vartotojų saugumas yra neabejotinas šios industrijos atstovų prioritetas. Veikia griežtos reguliuojančios procedūros, įpareigojančios kosmetikos pramonę aprūpinti vartotojus tik saugia produkcija. Pranešimuose buvo kalbama apie parabenus ir UV filtrus. UV filtrus tikrino nepriklausomas ES mokslinis komitetas (ES vartojimo prekių mokslinis komitetas (Scientific Committee on Consumer Products – SCCP)) ir leido juos naudoti apsaugai nuo kenksmingų spindulių. Taip pat ir parabenus ES vartojimo prekių mokslinis komitetas pripažino saugiais ir leido jų naudojimą. Vartotojai gali būti tikri, kad kosmetikos pramonė nuolatos rūpinasi naudojamų priemonių saugumu, nuolat atlieka būtinus tyrimus ir testus. Europos parfumerijos, kosmetikos ir higienos priemonių gamintojų asociacijos (COLIPA) dokumentuose pažymima, kad produktų saugumas reguliuojamas Europos kosmetine direktyva. Dokumentas reikalauja, kad kosmetikos produktai nekenktų žmogaus sveikatai juos naudojant ne tik kaip rekomenduojama, bet ir šiek tiek dažniau. Kiekvieną priemonę privalu išsamiai patikrinti prieš išleidžiant ją į prekybą. Saugumo testai turi būti atliekami ne tik gatavam produktui, bet ir kiekvienai jo sudedamajai daliai. Tokias pat išvadas padarė ir JAV. JAV maisto produktų ir gydomųjų priemonių apyvartos priežiūros biuras (FDA) po daugkartinių mokslinių tyrimų pripažino, kad bijoti parabenų kosmetikoje nėra jokio pagrindo. Pagal šiuos tyrimus, jie nesukelia pašalinio poveikio netgi esant iki 25 proc. koncentracijai. Maksimali leidžiama parabenų koncentracija kosmetikoje – 1 proc. Faberlic produktuose parabenai sudaro ne daugiau, kaip 0,2 proc.
POPULIARIAUSI KONSERVANTAI
Parabenai – benzoinės rūgšties dariniai. Tai cheminiai junginiai: etilparabenas, metilparabenas ir butilparabenas. Tai patys brangiausi ir patys saugiausi konservantai, nežiūrint į bandymus juos apjuodinti. Ir, reikia pasakyti, visai nepelnytai. Jų antimikrobinis ir antigrybelinis poveikis pasireiškia jau nuo 0,1 proc. koncentracijos, nors pagal testų rezultatus leidžiama dozė yra 3 proc. Naudojami praktiškai visuose mūsų produktuose, tik skirtingomis dozėmis – nuo 0,1 proc. iki 0,2 proc., labai retais atvejais 0,5 proc. Dažniausiai naudojami jų mišiniai, nes šios grupės konservantai stiprina vienas kito poveikį.
Imidazolidinas – šlapalo (karbamido) darinys. Jis naudojamas kosmetinėse kompozicijose, turinčiose daug baltyminės medžiagos, kaip priedas prie parabenų. Atskirai kaip konservantas, imidazolidinas nenaudojamas.
Antioksidantai – EDTA (etilendiamintetraacto rūgštis), vitaminai E, C, beta-karotinoidai, fenolo dariniai, bioflavonoidai – taip pat naudojami kaip priedai parabenams. Jie reikalingi, jeigu kosmetinėje priemonėje yra daug lengvai besioksiduojančių aliejų. Šie preparatai nenaikina mikrobų. Jų paskirtis visai kita – apsaugoti priemonę nuo oksidavimosi ir kad neapkarstų aliejinis, ypač augalinio aliejaus, pagrindas.
Benzolo ir toluolo dariniai – butilhidroksitoluolas (BHT) ir butilhidroksianizolas (BHA). Šie konservantai naudojami odos aplink akis priežiūros priemonėse, priemonėse jautriai odai ir vaikiškoje kosmetikoje.
Organinės rūgštys – citrinų, benzoinė, salicilo – naudojamos tik kaip pagalbinės priemonės kartu su kitais konservantais, nes naudojant jas atskirai, reikėtų labai didelės koncentracijos norimam konservavimo efektui pasiekti.
Eteriniai aliejai – savarankiškai kaip konservantai naudojami gana retai. Dažniausiai jie naudojami aromaterapijos priemonėse, nes turi specifinį kvapą ir kaip konservantai yra silpni.

SUSISIEKITE

*
*
*
Skype Me™!